Dékány Dominika - Beachbody

2018.07.13

Sokan esnek abba a hibába, hogy túl gyorsan és minél kevesebb lemondással szeretnék elérni, hogy a strandon tündökölhessenek 10-es testzsír százalékkal.

Nézzük is a "hogyan legyen jövőre beach body-nk" első pontját:

Tűzz ki reális célt és legyél hajlandó megtenni érte mindent.

A célod lehet nagy, de készülj fel arra, hogy minél nagyobbat álmodsz, annál több áldozatba kerül majd. Nem feltétlenül éri meg kitűzni magad elé olyan elvárásokat, amik túl nehezen elérhetőek, hiszen akkor nem csak a lemondásokkal kell számolnod, sok esetben a hirtelen nagy fogyás vagy ellenkezőképp: tömegnövekedés komoly egészségügyi károsodást von maga után, főleg ha egyedül kezdesz neki, szakmai tanács vagy felügyelet nélkül.

A második sarkalatos pontja a formába kerülésnek az edzés.

Edzőként tapasztalom, hogy nyáron szinte kiürül a terem, a vendégek száma hirtelen lecsökken, hol fesztivál, hol nyaralás miatt esik ki egy-egy hét. Sajnos nagyon nehéz visszacsöppenni az edzésbe és rávenni a tested egy hét punnyadás után, hogy újra kihozza magából a maximumot és odatehesd magad az edzésen.

Sokan választják fogyás céljából a futást, és amint elkezd kopogtatni az ajtón a nyár, eszeveszett módon nekiállnak lefutni a maratont nap, mint nap. A vendégeim már jól tudják mi a véleményem a futásról: A futás is egy sport. Tanulást igényel és nem való mindenkinek. Kettlebellezni sem kezdesz el magadtól, anélkül, hogy tudd, mire való az a vasgolyó, igaz? Miért gondolod azt, hogy nekiállhatsz futni anélkül, hogy tudd, hogyan érdemes nekikezdeni és mi a technikája?

Ha futni szeretnél, fuss, de előtte kérd ki egy szakértő/edző véleményét, készülj fel a terhelésre!

Térjünk vissza az étkezéshez. Összeszedtem pár pontot, amire érdemes figyelni a kívánt forma elérése érdekében:

1. Mérd fel a helyzetet reálisan! - Tudd, honnan indulsz és hova szeretnél eljutni.

2. Légy hajlandó áldozatokat hozni! - Nincs többé "ez még belefér", "majd hétfőtől betartom", "majd ledolgozom", se átbulizott esték a barátok és alkohol társaságában. Tudom, durva, de ez van :)
3. Barátkozz össze a vizes palackkal! - Az egészséges anyagcseréhez hozzátartozik a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás (min. 4 dcl/10 tskg). Víz!!! Nem kóla, hiába cukormentes ;)
4. Dolgozz keményen! - Akár fogyás, akár tömegnövelés a cél, edzésen egy állatként kell, hogy dolgozz, folyamatosan új impulzust adva a testednek, hogy fejlődésre legyen késztetve.

... és a legfontosabbak:

5. Ne kúrákban gondolkozz, válts életmódot, így nem csak a kívánt forma köszön be az életedbe, hanem az egészség is. Az életedben kialakul egy rutin, ami egy kis idő után teljesen természetessé válik számodra és eszedbe sem jut többé szennyezni a szervezeted minőségtelen ételekkel. :)

6. Élvezd :)
Ha görcsölsz, ha "muszáj"-nak tartod a követett életmódot, sosem éred el a kívánt célt. Szeresd a tested, adj meg neki mindent, amire szüksége van (ne azt, amire a szemednek van szüksége), tápláld, törődj vele és ő biztosan meghálálja a belé fektetett energiád.

Itt az idő, tegyél valamit a jövő nyárért! :)