Dékány Dominika - Ételintolerancia, ételallergia

2018.12.17

E téma sajnos sokkal több mindenkit érint, mint képzelnénk.

Aki figyel a teste jelzésére és ténylegesen intoleranciában szenved, annak némely étel elfogyasztása után gyorsan feltűnik, hogy "valami nem oké" és elkezd utána járni orvosoknál. Jó esetben (és jó orvossal) viszonylag hamar kiderül, mi áll a tünetek hátterében, azonban sajnos az a tapasztalatom, hogy sok esetben az orvosok előbb szervi kivizsgálásokat végeznek el és/vagy egyből tükrözni akarják a pácienst, annak ellenére, hogy ma már számos más, kevésbé kellemetlen és fájdalmas módszer létezik az ételérzékenység kimutatására. (Azok azonban legalább nem olcsók, na de miért is spórolna az ember a saját egészségén?- illetve, aki huzamosabb ideje az érzékenység tüneteivel szenved, annak biztos vagyok benne, hogy minden pénzt megér, hogy meg tudja, mi okozza.)

Ez a téma sajnos olyannyira mélyre nyúló, hogy azt sem tudom igazából, hogy hol kezdjem.

Van ez a bélflóra dolog, amiről bizonyára mindenki hallott már, ha máshol nem, az Activia reklámban biztosan. :)

Bélflóránk felelős az immunrendszerünk támogatásáért, és ami a legfontosabb, hogy az ő dolga az egészséges és kiegyensúlyozott emésztés fenntartása. Rengetek mikroorganizmus található testünk e részében, amelyek harmóniájának felborulása esetén beszélünk "felborult" bélflóráról.

Amennyiben a belünkben felborul a "rend", azaz túl sok méreganyag halmozódik fel és a jó-rossz baktériumok aránya átbillen a rosszak javára, a bélfalunk károsodik.

Beleink falain bélbolyhocskák találhatóak, amelyek arra szolgálnak, hogy a tápanyag minél nagyobb felületen szívódhasson fel, tehát segítik az étel emésztését. Amennyiben fennáll az allergia vagy érzékenység - méreganyag jut a szervezetbe, a bélbolyhok szépen lassan elpusztulnak, és ezáltal lassul bizonyos ételek felszívódása.

Az előbbi bekezdésben körülírt bélflóra "betegsége" szorosan összefügg az érzékenység kialakulásával, ezért nagyon fontos, hogy tápláljuk a benne élő jó baktériumokat és fenntartsuk az egyensúlyát.

Az ételérzékenység tünetei közt szerepelnek a következők:

  • puffadás
  • hasfájás
  • hasmenés
  • székrekedés
  • kiütések vagy más bőrgyógyászati tünetek
  • gyulladás
  • fáradékonyság
  • ízületi fájdalmak
  • ingerültség

Amennyiben nálad is fennáll e közül legalább 2-3 tünet, minél hamarabb vizsgáltasd ki magad, vagy legalább kezdj el kísérletezni, mi lehet az az étel, ami ezt okozza, hogy ne mérgezd magad tovább.

Érdemes elmenni egy ételintolerancia vizsgálatra, hiszen sok idő és rengeteg odafigyelést igényel, ha egyedül szeretnél rájönni, hogy mi is lehet a baj (tapasztalatból beszélek).

Legtöbbször ezeket az ételeket szoktál allergéneknek hívni:

  • glutén
  • laktóz
  • tej
  • tojás
  • mogyoró
  • élesztő
  • szója


Mit tehetünk a bélflóránk egészségéért? Szedjünk probiotikumot!


A piacon rengeteg táplálék kiegészítő van, a legjobb, ha tanácsot kérünk egy szakembertől, aki megtalálja a számunkra megfelelő terméket.

Probiotikumok esetén jó, ha minél több élő törzzsel rendelkezik az adott termék. Minden esetben inkább a gyógyszertárban/bio boltban dolgozók véleményére adjunk, ne a média által fel "hype"-olt termékek mellett döntsünk.

#normaflore :D

Sok étel is tartalmaz probiotikumot, mint például a fermentált zöldségek, kefir, író, kovászolt kenyér, joghurtok stb.

Biztos vagyok benne, hogy az emésztőrendszeri megbetegedések még gyakori téma lesz, szóval jövök még ezzel. :)