Dékány Dominika - Hogyan tűzzünk ki reális célt? - 2. rész

2018.04.20

Türelem!

Fogyásnál nagyon fontos a fokozatosság betartása, hiszen a felesleges kilókat sem 1-2 hónap alatt szedtük fel, miért is gondoljuk, hogy ennyi idő alatt meg tudunk tőlük szabadulni?


Óvakodj a "kúráktól"!

Ha fontos számodra az egészséged, soha ne sanyargasd a tested. Az egyoldalú táplálkozás azon felül, hogy unalmas, ritkán látja el a szervezeted az összes szükséges tápanyaggal. Épp ezért sem támogatom a léböjt kúrákat, gyümölcs kúrákat, tojás diétát vagy más e fajta fogyókúrát.
Igaz, hogy ezek megindítják a fogyást, de ez csupán annak köszönhető, hogy a szervezeted kiéhezteted, kalóriadeficittel küzd majd.

Ne tedd! Hosszútávon nem éri meg, hiszen amint visszatérsz a normális táplálkozáshoz, a szervezeted hirtelen elkezd mindent tárolni, amit megeszel arra az esetre, ha legközelebb is eszedbe jutna kiéheztetni :)


A megoldás az életmódváltás

A fogyás egyszerű dolog, ha megérted, hogyan működik a tested. Nem kell mást tenned, csak megjegyezni két egyenletet:

BEVÉTEL > KIADÁS = HÍZÁS

BEVÉTEL < KIADÁS = FOGYÁS

Ennyi.
Persze nagyon fontos a bevétel minősége és milyensége is, ami emberenként változó, épp ezért sem szeretem ráerőltetni mindenkire ugyan azt a diétát, hiszen különbözőek vagyunk, mindannyiunk szervezetét más motor hajtja J
Nem egyszerű rájönni, mi az, ami nálad beválik, mit jó enni és mit nem. Ha nincs időd és kedved utána olvasni és kísérletezni, keress fel egy életmód tanácsadót, dietetikust vagy szakembert, aki segít összeállítani a célodnak megfelelő étrendet.


Összefoglalóként

Fogyás esetében (is) tűzzünk ki magunknak egy olyan célt, ami reális, ne vágyakozzunk, ne hasonlítsuk magunkat másokhoz.
Ne akarj úgy kinézni, mint a fitness modellek, hiszen az ő testük rengeteg melóval, lemondással, áldozattal jár. Tudni kell azt is, hogy az álomalak, amit a fitness versenyzők közösségi oldalain látsz, azok nagy valószínűséggel a verseny körüli napokban készített fotók és a mindennapjaikat ők sem 2%-os testzsírral élik, hiszen tarthatatlan és egészségtelen ez az állapot a tested számára.

Megoldás:
SZERESD ÉS FOGADD EL A TESTED, ismerd meg, barátkozz össze és törődj vele.

Aki lemaradt az előző cikkről itt érheti el: https://www.bodycode.hu/l/dekany-dominika-celok-hogyan-tuzzunk-ki-realis-celt/

Dékány Dominika