Dékány Dominika - Nagymamáink csodaszere

2018.06.29

A kollagén kifejezés már bizonyára mindenki számára ismert, leginkább a nők sorában. Amikor felmerül ez a fogalom, mindenki egyből a körömre és a bőrre asszociál, hiszen a TV-ben a tündöklő arcú modell lány azt állította, hogy a kollagén tartalmú krémtől ilyen szép. :)

Tudjunk meg egy kicsit többet erről a csodaszerről...

A kollagén egy fehérje, ami szinte az összes fehérje közül a legfontosabb, hiszen nyugodtan állíthatjuk, hogy összetartja a testünket. A kollagén felel a bőr rugalmasságáért, a haj ápoltságáért, a körmök egészségéért és a csontok, porcok erősségéért.

Mint a legtöbb fehérje, ő is aminosavvá bomlik a szervezetünkben és a véráramba kerülve eljut oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A piacon kapható számos termék, ami kollagén tartalmú, sőt, magát a kollagént, mint étrend kiegészítőt is meg tudjuk vásárolni, azonban amit kevesen tudnak az az, hogy pár száz forintért előállítható az otthoni, sokkal finomabb és egészségesebb verziója, amit valószínűleg minden vasárnap fogyasztunk is anélkül, hogy tisztában lennénk csodálatos hatásaival.

Ez az étel nem más, mint a húsleves, más néven csontleves.

Mi a titka ennek a szuper ételnek és hogyan nyerhetjük ki belőle a lehető legminőségibb és legtisztább kollagént?Recept:

Vegyünk jó minőségű, szabadon tartott marha lábszárat, velős csontot, disznóhúst (olyan, ami inkább csak csont) és más levesbe illő "alkatrészt". Én személy szerint nagyon szeretem a csirke lábat, de ehhez nem mindenkinek van gusztusa: :)

A lényeg, hogy olyan csontokból és húsokból készítsük a levest, amitől kocsonyás lesz az állaga miután kihűlt (kérj tanácsot a nagymamádtól, biztosan tud majd segíteni), mert akkor főtt ki belőle minden, ami kell nekünk.

Mielőtt hűtőbe tesszük, szűrjük le és a husit tegyük egy külön edénybe, mert hamar megsavanyodhat tőle a levesünk.

A csontlevesnek és a benne található kollagénnek köszönhetően a bélflóránk is sokkal jobban érzi magát, hiszen egy átlátszó réteget képezve védi azt. Kimondottan ajánlott azok számára, akik valami autoimmun betegséggel, has puffadással vagy emésztési problémákkal küzdenek.

Fogyassz hetente többször húslevest a selymes bőrért, szikrázó hajkoronáért és az egészségedért! :)