Dékány Dominika - Van a táskádban egy flakon víz? Nem? Nagy hiba!

2018.08.16

Az étrendeseim tudják, hogy a vízfogyasztás nálam szent és sérthetetlen dolog. Mindig mindenkinek el is magyarázom, hogy ez miért van így.

Gondoljunk csak bele: A testünk 80%-a víz. Ergo ez a tény a szerveinkre is igaz. Ahhoz, hogy a gyomor fel tudja dolgozni, a belek ki tudják választani, a véred át tudják szállítani és a sejtjeid hasznosítani tudják a tápanyagot, ahhoz szükséges megteremteni nekik azokat a feltételeket, hogy "szívesen dolgozzanak". Ha dehidratált vagy, az nem csak a bőröd minőségén látszik meg, ugyanis ez a folyamat legvégső pontja, amikor már szemmel látható tünetei vannak annak, hogy nem hidratálod a szervezeted eléggé.

Hetekkel ezelőtt olvastam egy nyilatkozatot, ahol cseh orvosok állították, hogy a túlzott vízfogyasztás mennyire káros. A legmegdöbbentőbb az a mondat volt, hogy tiszteletlenségnek tartják, hogy a gyerekek az iskolákban óra közben vizet fogyasztanak. Azt hiszem ezt a mondatot a mai napig nem sikerült feldolgoznom.

A cikkben természetesen hiába kerestem bármiféle tudományos alapot vagy a kijelentéseiket megerősítő tényeket, az egyetlen szakmai magyarázatnak tűnő dolog az volt, hogy a sok vízfogyasztás eredményeként "kikapcsolnak" a szomjúságot jelző receptorok, ezért kéne mindenképp megvárni, míg azok jeleznek és csak azután fogyasztani el maximum 1-2 dl vizet.

Ha ez valóban így is lenne, ha gyerekkorunkban kialakítjuk a vízfogyasztási szokásunkat, akkor ezekre a receptorokra valójában nincs is szükségünk, nem igaz?! :)

Vissza a tényekhez...

Egy felnőtt embernek minimum 4dl/10kg testsúlynyi vizet kéne elfogyasztania egy nap. Pont.

Hogy milyen jótékony hatásokat fedezhetsz fel, ha bevezeted a vízfogyasztást a mindennapjaidba? Lássuk:

  • sokkal szebb lesz a bőröd! SOKKAL! Láthatóan selymesebb, puhább, fényesebb, életteltelibb.
  • csökken a narancsbőröd
  • élesebben látsz
  • energikusabb leszel
  • kevésbé izzadsz (annál többet pisilsz a kezdetekben J)

Hogyan érdemes nekikezdeni?

Ha eddig nem fogyasztottál elég folyadékot, semmiképp sem kezd azzal, hogy magadba locsolsz egyszerre fél liter vizet, mert már délután van és "Dominika azt írta, hogy ma legalább 3 litert meg kéne igyak!". Sokkot kapnak a veséid! J Érdemes minden nap egy kicsivel megemelni a napi adagot, hogy a szervezeted megszokja, hogy hidratálva van.

A napi adagot osztd el 2 dl-kre, többet csak abban az esetben igyál, ha a szervezeted kívánja. 
A napot indítsd 2 dl vízzel. Beindítja az anyagcseréd és a vese funkciót.

(Kávé: Ha rendszeres kávéfogyasztó vagy, minden elfogyasztott kávé mellé iktass be +2 dl vizet, mivel a kávénak vízhajtó hatása van.)


Na. Mindent tudtok, vizezésre fel! :)