Gérecz Petra - Alapozás II

2018.02.01

Alapozás II.

Testünk, mozgásszervrendszerünk a stabilitás és mobilitás kiegyensúlyozott arányára épül. Tudom, tudom, ilyet már írtam... 

Az előző cikkben kicsit belenéztünk, miért fontos a pelvicolumbális régió stabilitása, a Core izmok edzése, most azonban nézzük, hogy miért elengedhetetlen emellett a mobilitási képességeink fejlesztése is.

Az emberi testben stabil és mobil ízületek épülnek egymásra, és ha bármelyik típus nem tudja ellátni a feladatát, az alatta/felette lévő ízületnek kell kompenzálnia. Tehát? Egyértelműen túlhasználódásról beszélünk a nem megfelelő terhelés miatt. Ha egy vastag könyvet túl sokszor, túl erősen nyitunk ki és még jól hátra is feszítjük a lapokat, a kötés előbb utóbb elszakad. Ugyanígy. Ha egy nem megfelelően mobilizált (például) váll ízületet túlterhelünk, nagy esélyünk van egy sérülésre. Azonban nem mindig a fájdalom forrásánál kell keresnünk a probléma megoldását. A "joint by joint" szemlélet alapján a fájdalom a kompenzációból adódóan túlhasznált ízületben jelentkezik, a megoldást viszont egy másik, nem megfelelően működő ízület rehabilitációja adja. Egy kevés flexiós mozgástartománnyal rendelkező vállízület hátterében például megbújhat egy elmerevedett felsőháti gerincszakasz is.

Guggolás alsó pozíciójában gyakran találkozunk az alsóháti gerincszakasz flexiójával, az úgynevezett "buttwink-kel". Mi történik? Röviden: a gerinc minden guggolásnál kóros mozgásra kényszerül, a porckorongokat a nyakukba vett súllyal hátrafelé passzírozzuk és máris kész a gerincsérv és a spondylarthrosis, azaz a gerinc kisízületeinek a kopása. Ebben az esetben a csípőízület kötöttsége áll fent, ez a problémát kell orvosolnunk!

A mobilitási problémát sok minden okozhatja, többek között az ízület felépítése, a vápa, a fej és a környező szövetek viszonya, illetve az izmok merevsége. Ezek a tényezők ugyan genetikailag meghatározottak, azonban a szövetek lazításával, nyújtásával jól növelhető az ízületek mozgástartománya. A sérülések minimalizálása érdekében mindenkinek kell, hogy tartalmazzon mobilizáló gyakorlatokat a bemelegítési protokollja! Kezdőként elsődleges cél a megfelelő stabilitás és mobilitás megteremtése, a helyes mozgástartományok és mozgásminták kialakítása saját testsúllyal.