Gérecz Petra - Közérthetően az edzés jótékony hatásairól

2018.04.26

Minden hirdetésben és weboldalon azzal találkozol, hogy az edzés pozitív hatásai a nagyobb erő, jobb állóképesség, jobb mobilitás és stabilitás. Ha szakirodalomban olvasol utána, azt látod, hogy izomhipertrófia következik be, esetleg rosttipizálás során azt találják, hogy a gyors rostok felé tolódott el az izom, fejlődik a kardiorespirotarikus rendszer, nő a VO2 max. javul a kapillarizáció, a tejsavtűrés, növekszik az ízületek ROM-ja és a csontdenzitás... Hurrá!

Mi történik valójában?

Az izomhipertrófia széles körben ismert, megfelelő mértékű feszülés és feszülés alatt töltött idő hatására a szervezet izmot kezd építeni. Ez a megfelelő mértékű feszülés egy nagyon relatív fogalom, kezdőknél jelentheti a saját testsúlyt is, de ami fontosabb, hogy az edzés jótékony hatásaként, nem fog földhöz vágni, ha két 10 kilós szatyorral kell fellépcsőznöd a harmadikra vagy felemeled a gyerkőcöt.

Az izom igazi energiakazán, az edzés beindítja a zsírvesztést és az izomépítést, az épülő izom pedig egyre több és több szénhidrátot/zsírt éget. A ruháid pedig sokkal jobban fognak állni rajtad.

A kardiorespirotarikus rendszer a szív-keringési és légzőrendszert foglalja magába. A VO2 max az egyén által maximálisan felvehető (és szállítható) oxigén mennyisége. Itt lép képbe a kapillarizáció, azaz a szervezet hajszálér ellátottsága. Amikor edzünk és az izmaink úgy érzik, kevés oxigént kapnak, ezáltal kevés energiához jutnak, a szervezet új hajszálereket nyit, hogy az oxigénben dús vér könnyebben eljusson az izmokba. Amit Te ebből érezni fogsz, hogy különösebb probléma nélkül futsz a buszhoz vagy egy gyorsabb séta közben is kényelmesen beszélgetsz.

Az ízületek ROM-jának (range of motion = mozgástartomány) növekedése maga a mobilizáció. Amíg az irodában ülve a mozgástartományok szélső értékeit egyáltalán nem használod, a nap többi részében (kutyasétáltatás, főzés, stb..) is csak kevéssé, úgy edzés során minden ízületedet minden irányban bemozgatod. Egy két hónap után nem lesz nyögve nyelős bekötni a cipőfűződ vagy megmosni a hátad. A mobilitással együtt mindig stabilitást is építünk, ami nem azt jelenti, hogy könnyebben állsz egy lábon vagy simán megy majd a görkorizás (persze az egyensúlyérzék is nagymértékben fejlődik). Mi itt a szegmentális stabilizációra gondolunk, (jajj de jó, még egy szakszó..) ami annyit tesz, hogy megerősödik a törzsed és nem fájdul meg állandóan a derekad akár hányszor lehajolsz.

Ha csak ennyit kapnánk az edzéstől, már megérné, de a szervezetünk ettől sokkal részletesebben hálálja meg a törődést. Ha még nem vagy edzésfüggő, akkor itt az ideje, hogy belevesd magad. Csak próbáld ki, adj magadnak egy kis időt és meglátod!


Jah, és május 7.-étől új beavatás csoportok indulnak nálunk! ;)

Gérecz Petra