Gérecz Petra - Sziklákon, vízeséseken át…

2018.07.13

Canyoning

Jahh, hogy ez mi?

Adott egy kanyon. Jelen esetben az Isonzó folyó gyönyörű része a maga sziklás, vízeséses, zúgós, 6 fokos vizével. És adott egy maréknyi ember, akik úgy gondolják, hogy (képzett túravezetők segítségével) hol a mélyvízbe ugorva, hol seggen/hason/háton csúszva lemerészkednek az aljba.

Egy júniusi péntek délután volt a találkozó a Hungaroraft kis raktáránál, ahol megkaptuk a felszerelést (neoprén nadrág, kabát, cipő, sisak) aztán elkocsikáztunk a tett helyszínére, a Susec kanyonhoz. Itt kezdődött a tortúra, amit úgy képzelj el, hogy bugyira vetkőztünk (na jó, a lányok bikinire, de a srácok tényleg kisgatyában nyomták :D), felhúztuk a neoprén cipőnket, a fejünkbe nyomtuk a sisakot, hátunkra vettük a cuccot és nekivágtunk a 25 perces gyalogtúrának egy meredek erdei ösvényen fel a kanyonba. El tudod ezt képzelni?! Segítek...Fent tetőtől talpig neoprénbe öltöztünk (volt, akit szó szerint beleráztak) aztán egy rövid "Hogyan csússz, hogyan ugorj." kurzus után hipp hopp nyakig a jéghideg vízben találtuk magunkat. A víz hosszú évek alatt természetes csúszdákat alakított ki a sziklákban, amin őrült canyoningosként úgy csúszkáltunk, mint a gyerekek. Ahol a mélység engedte, ott 3-4 méterről ugrottunk a vízbe. A túravezetőink nem egyszer tettek tanúbizonyságot pszichológiai megnyugtató/rábeszélő képességeikről, amit ezúton is szeretnénk megköszönni nekik. Hiszen egynéhányunk a rajtkőről sem szívesen ugrik a medencébe, Bovecban mégis átlépték a komfortzónájuk határát!

Körülbelül 8-10 csúszás és ugrás után a kanyon aljához közeledve jött a két legnagyobb falat. Egy 8 és egy 12 méteres csúszda. Mit csúszda... Vízesés!!! Ez a két kis drága már opcionális volt, aki akart, kimászhatott és lesétálhatott a kanyon partján, de a brigád jó része még ezt is bevállalta.

Amikor kiülsz 12 méter tetejére, (egy 4 emeletes ház magassága) mondhatni cseppet megemelkedik az adrenalin szinted. Aztán a túravezetőd a mentőmellényednél fogva lejjebb enged egy fél métert. Így már a zubogó víz felületén fekszel, keresztbe tett karokkal és lábakkal. Még utoljára megfordul a fejedben, hogy ugyan "mi a francot keresel te itt", végül úgy enged el, mint a zacskó fülét. És zuhansz... Nem egészen másfél másodperc alatt csobbansz a vízben és egyetlen egy gondolat jut eszedbe, mégpedig: "AztamarhaMenjünk mégegyszer!" Úgyhogy igen, baromi jó élmény. :D

Visszatérve a kocsikhoz kihámoztuk magunkat a neoprénből (még nem eldöntött, hogy fel vagy levenni nehezebb), a nap hátralévő részét pedig pihivel, kis iszogatással, beszélgetéssel töltöttük a törzshelyünkön, a Fekete Bárányban.Egy igazán aktív hosszú hétvégét tudhatunk magunk mögött, futással, túrákkal fűszerezve. Biztos vagyok benne, hogy jövőre nagyobb létszámmal képviseljük magunkat, mert tuti, hogy ehhez már Te is kedvet kaptál! ;)

Gérecz Petra