Seres Balázs - Fitness mítoszok / Guggolás

2018.02.16

"Nem guggolok, mert fáj tőle a térdem!"

Kezdő vendégeimtől gyakran hallom ezt a mondatot holott a guggolás mindennapjaink része és a legalapvetőbb mozgásminták egyike. Ha a gyakorlat elvégzése fájdalommal jár annak nyilván utána kell járni, ám az esetek többségében pusztán a helytelen mozgásminta kialakulásáról van szó. Ritka, de előfordulhat, hogy egy korábbi sérülés a kiváltó ok, amelyet gyógytornával és speciális gyakorlatokkal általában rendbe lehet hozni.

LEGGYAKORIBB HIBÁK

· Sarok elemelkedése guggolás közben

Túl nagy terhelést kapnak az elülső keresztszalagok a térdnél, továbbá instabil lesz a mozdulat, amely borulást, sérülést eredményezhet.

A felemelkedő sarok általában a boka mobilitásnak hiányát jelzi. Érdemes ez esetben mobilizálni a bokát és nyújtani a környező izmokat.

· Túl nagy / túl kicsi terpesz

Személyenként változó hogy ki és mekkora terpeszben tudja végrehajtani a guggolást. Ha túl nagy terpeszben vagy akkor a térdeid be fognak esni, ami okozhat térdfájást és a farizmod sem tud aktiválódni.

Akkor helyes a lábfejek szélessége, ha a sarok a padlón marad, a térdek a lábfejek irányába, azaz kifelé mutatnak, a mozdulat kivitelezése pedig kényelmes, fájdalommentes. Fontos, hogy az izületek ne csavarodjanak.

· Fél vagy negyed guggolások

A guggolás mélysége is egyénenként különböző, ám ez nem lehet mentség a negyed guggolásokra. A guggolás mélysége függ a csípő mobilitásától és felépítésétől.

Fontos, hogy mindenki a számára elérhető legmélyebb pozícióra törekedjen, a törzs feszessége mellett, egyenes gerinccel. Ha a guggolásunk mélysége ezeket megbontaná, akkor csípőnket ne engedjük lejjebb, különben a gerincünk egészsége láthatja kárát.

A guggolás egy egyszerűnek tűnő, ám komplex gyakorlat. Helyes kivitelezésére érdemes időt és energiát szentelni céljaink elérése érdekében.

Ha többet szeretnél megtudni, csatlakozz hozzánk edzeni!