Seres Balázs - Ne csináld többé: Amerikai swing

2018.05.26

Aki járt már funkcionális edzésen, az bizonyosan használt már kettlebellt (remélhetőleg helyesen). A kettlebell egy nagyon egyszerű, sokoldalú, sok mindenre használható eszköz. Rengeteg gyakorlatot lehet elvégezni, ám van egy gyakorlat, amit sok edzésen szoktam látni, ám a saját edzéseimen sohasem csináltatom. Ez pedig az amerikai (overhead) swing.Miért csináltatják mégis ezt a gyakorlatot az edzéseken?


Jól néz ki

Ha csak azért jársz le edzeni, hogy közben tudj lőni magadról pár képet, amin látszik, hogy milyen "durván" tolod az edzést, akkor kérlek ne is olvasd tovább. :D Edzeni azért járunk, hogy fejlesszük magunkat és jobbak legyünk régi önmagunkhoz képest. Persze mindenki számára fontos hogy külsőleg jól nézzen ki, ám ez nem szoríthatja háttérbe az sérülésmentes fejlődésed. Sose hagyd, hogy az egód diktálja tempót edzésen.


Nagyobb erőt kell kifejteni a végrehajtásához, mint a "sima" swinghez

A swing egy csípőhajlító gyakorlat. Minden alkalommal, amikor tanítom valakinek, az egyik legfontosabb szabály hogy sosem vállból dolgozunk. A bellt a csípőnk erejéből lendítjük fel és nem a vállunkból húzzuk fel. Amint a vállainkat is munkába állítjuk, a swing elveszíti a csípőgyakorlat jellegét. Swingelj csípőből, mindig! Pusztán az a tény hogy egy gyakorlathoz nagyobb erő kell, nem jelenti azt, hogy az jobban is fejleszt minket.


Nagyobb mozgás, nagyobb mobilitás?

Általánosságban ez egy elfogadható alaptézis, de ugye a kivétel erősíti a szabályt. J Aki álló helyzetben, egyenes gerinccel képes a kezeit nyújtva felemelni és a feje mellé zárni, annak nyílván jobb a váll mobilitása, mint annak, aki ugyanezt nem tudja tökéletesen lemásolni. Vannak olyan gyakorlatok, amelyeknél a bellt fejt fölé lendítjük, ám ezeknél egy kézzel fogjuk a golyót. Ez nem véletlen! A sima swinget is mindig csak mellkas, max áll magasságig végezzük. Ez azért van, mert ha e fölé megy a mozgás az hosszú távon erősen veszélyezteti a vállaink egészségét. Ez csak a kétkezes swingre vonatkozik. Az egykezes swing amit fej fölé végzünk, snatch-nek nevezzük, bár ott már más a technika.

Szóval swingelni jó, de fontos hogy végig szabályosan végezzük. Nem számít, hogy mekkora súllyal végezzük, hány ismétlést csinálunk, hány kézzel fogod, a lényeg hogy csípőből lendítsünk és, hogy a gyakorlat ne veszélyeztesse az ízületeink egészségét!

Seres Balázs